Навіщо перевіряти точність приладів, що використовуються у спорті?

Стаття присвячена Міжнародному Олімпійському дню.

Щорічно 23 червня в усьому світі святкують Міжнародний Олімпійський день. У цьому році (24 червня) повинні були стартувати ХХХІІ літні Олімпійські ігри в столиці Японії Токіо, однак, у наслідок нової хвилі коронавірусної інфекції, вони були перенесені на 2021 рік.

Спортивна метрологія - це наука про вимірювання у фізичному вихованні і спорті. Її необхідно розглядати як конкретний додаток до загальної метрології, основною задачею якої, як відомо, є забезпечення точності і єдності вимірювань. Водночас, як навчальна дисципліна виходить за рамки загальної метрології. Пов'язане це з наступними обставинами. Спеціалісти-метрологи основну увагу зосереджують на проблемах єдності і точності вимірювань фізичних величин. До них відносяться: довжина, маса, час, температура, сила електричного струму, сила світла і кількість речовини.

Спортивна метрологія дає відповідь на два основних питання: як виміряти та виразити числом ті явища та процеси, що відбуваються у фізичній культурі та спорті,та як їх математично обробити. Для цього використовується ціла низка засобів вимірювання. Наприклад, показником часу називається хронометр, найпростіший із них - секундометр. Він легкий, зручний у використанні і доступний кожному. Існують прилади для вимірювання показників сили, швидкості та простору. Засіб вимірювання швидкості спортсменів називають спідографом, для вимірювання прискорення - акселерометром. Показники сили спортсмена різноманітні, можна виміряти станову силу, силу рук та ніг, силу відповідних груп м'зів. Засоби вимірювання, за допомогою яких вимірюють показники сили, називаються динамоментрами.

Усі засоби вимірювання проходять обов'язкову повірку. Для цього існують спеціальні обладнення та еталони.

To top