День відкритих дверей

Пов’язаний зі світовою пандемією COVID-19 карантин завдав багато проблем у взаємодії закладів вищої освіти та закладів загальної середньої освіти, що спонукало колектив ХНАДУ запровадити новий адаптивний формат Дня відкритих дверей. Враховуючи рекомендації ВООЗ та Міністерства охорони здоров’я України, тридцятого січня два факультети нашого університету (транспортних систем та автомобільний) провели перший у цьому році День відкритих дверей для учнів 11-х класів шкіл Харкова та області.

В on-line режимі вдало пройшла трансляція виступів деканів факультетів проф. Ю.О. Бекетова та О.В. Сараєва, які не лише презентували спеціальності 275.03 «Транспортні технології (на автомобільному транспорті)» та 274 «Автомобільний транспорт», але й детально розповіли старшокласникам про перспективи їхньої майбутньої професії. Учасники заходу також отримали вичерпну інформацію про особливості цьогорічного прийому, яку підготував заступник відповідального секретаря приймальної комісії, доц. Г.Г. Птиця.

Вперше для надання компетентної допомоги до зовнішнього незалежного оцінювання викладачі університету – відповідальні за профорієнтаційну роботу, зокрема: заст. деканів доц. Т.В. Ярмак і ст. викл. В.В. Безрідний; доценти Т.В. Волкова, Г.Г. Птиця, С.В. Оче­ретенко, Ю.В. Бугаєвська і В.С. Шеїн, а також ст. викл. Н.Р. Разумовська та І.М. Клімова та ін. – люб’язно надали можливість 310 учням шкіл пройти безкоштовне пробне тестування з української мови та математики. Під час цьогорічного Дня відкритих дверей колектив кафедри українознавства врахував ініціативу запровадження в Україні двох форм тестування – українська мова для технічних спеціальностей та українська мова і література для гуманітарних спеціальностей. З огляду на новації для абітурієнтів ФТС і АФ зав. каф. українознавства доц. Н.В. Нікуліна підготувала тестові завдання з української мови відповідно до демонстраційної сертифікаційної роботи 2021 р., запропонованої Українським центром оцінювання якості освіти, котрі були максимально наближеними до того, що одинадцятикласники 2020 – 2021 н.р. виконуватимуть на основній сесії ЗНО.

Пробне тестування з української мови містило 39 завдань закритих форм із вибором відповіді або на встановлення відповідності. Відмінною рисою проведеного в 12 технічно оснащених аудиторіях одночасного онлайн-тестування з української мови було презентаційне коментування кожного завдання викладачем, рекомендації щодо правильного вибору відповіді, уваги на важливих орфограмах і пунктограмах, на особливостях компетентнісного читання, аналізі й оцінюванні прочитаного, тобто на перевірці рівнів сформованості тих умінь, що є актуальними для подальшого якісного виконання роботи у форматі всеукраїнського ЗНО.

Дуже важливо, що абітурієнти були ознайомлені з новими формами роботи, з інноваційними завданнями і технологією їхнього виконання, адже це допоможе їм уникнути стресової ситуації на основній сесії ЗНО. Приємно, що вдячність за онлайн-роз’яснення щодо змісту, структури та особливостей виконання завдань тестів висловила більшість учасників проб­ного тестування одразу ж після завершення роботи. Через брак часу й прогнозовану втомленість учасників тестування завдання відкритої форми на надання розгорнутої письмової відповіді в університеті не проводилося, тому максимальна кількість отриманих учасником балів складала 54.

Цього дня колектив кафедри вищої математики також провів пробне тестування з математики. Зокрема, ст. викл. І.М. Клімова підготувала тестові завдання з математики відповідно до демонстраційної сертифікаційної роботи 2021 р., запропонованої Українським центром оцінювання якості освіти за рівнем «стандарт та профільний». Це пробне тестування з математики містило 30 завдань, успішне вирішення яких давало змогу отримати 100 балів.

Результати пробного тестування з української мови та математики учні шкіл отримають на їхню електронну пошту. Безперечною перевагою саме такого формату проведення Дня відкритих дверей є комплексна компетентна допомога учням шкіл при підготовці до основної сесії ЗНО та свідомого вибору майбутньої професії у цікавому й захоплюючому шляху в доросле життя.

Т.В. Ярмак, заст. декана ФТС;

Т.В. Волкова, доц. каф. ТТ


Nach oben