Підсумки міжнародного конкурсу науково-дослідних культурно-мистецьких робіт іноземними мовами

Підведено підсумки XVI Міжнародного конкурсу науково-дослідних культурно- мистецьких робіт, що тривав з 10 жовтня до 10 листопада 2023 року. Це щорічний захід, який вже протягом 16 років організовує і проводить кафедра іноземних мов Харківського національного автомобільно-дорожнього університету за підтримки Харківської міської ради.

Цьогоріч учасники конкурсу висловлювали свої думки і міркування з дуже важливої і актуальної теми - «Сучасна освіта: найбільші загрози та виклики».

В конкурсі взяли участь 246 письмових робіт та 6 відеопроєктів англійською, німецькою і французькою мовами, які було створено студентами не тільки з України, але й з-за закордону (Молдови, Великої Британії та ін.).

Серед есе і відеопроєктів зарубіжних учасників виділяються роботи студентів Технічного університету Молдови та школи Townsend Church of England (Велика Британія). Особливо хочеться подякувати викладачам кафедри іноземних мов ТУМ, яку очолює Caterenciuc Svetlana (PhD, Associate Professor). Це справжні професіонали, з якими кафедра іноземних мов ХНАДУ співпрацює останні декілька років. Студенти ТУМ надіслали дуже багато талановитих робіт, в яких розкривали основні проблеми сучасної освіти.

Треба зазначити, що, незважаючи на складні воєнні часи, на перебої в енергопостачанні та мобільному зв’язку, у конкурсі прийняло участь багато українських вишів. Свої роботи прислали студенти ХНАДУ, Дніпровського державного технічного університету (м. Кам’янське), Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут», Харківського національного економічного університету імені Семена Кузнеця, Харківського національного університету внутрішніх справ, Національного університету «Запорізька політехніка», ВСП «Харківський фаховий коледж інформаційних технологій» Національного аерокосмічного університету імені М. Є. Жуковського «ХАІ», Харківського національного університету міського господарства імені О. М. Бекетова, Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка (м. Київ), Національного університету біоресурсів та природокористування України (м. Київ).

Конкурсанти провели глибокий аналіз ситуації в цій важливій сфері. Чимало студентів в своїх творах і відеопроєктах ділилися своїми думками і пропозиціями стосовно розвитку освіти в світі та своїй рідній країні. Автори відеопроєктів продемонстрували не тільки здібність критично мислити, а й чудове володіння навичками роботи з високими технологіями.

Студенти з українських вишів, освітлюючи важку ситуацію в країні, висловлювали свої міркування щодо шляхів підвищення якості освіти і використання нових технологій для навчання. Деякі з учасників, які протягом війни були вимушені виїхати з України і мали досвід навчання в школах і університетах за кордоном, провели детальний порівняльний аналіз методів навчання і виділили найкраще з досвіду цих країн для покращення ситуації в українських освітніх закладах.

Переможців конкурсу нагороджено дипломами І, ІІ і ІІІ ступеня у різних номінаціях, а іншим надано сертифікат учасника.