Чи відповідає українське морозиво ДСТУ? Експерти стверджують, що так

Експерти перевірили якість морозива та напівфабрикатів.

Найсмачніший продукт дитинства – морозиво – огортає цілий шлейф міфів. Кажуть, його не слід їсти, коли болить горло, а якщо ласувати холодним десертом частенько, можна підхопити карієс або гастрит. А ще українці «на автоматі» підозрюють, що морозиво у нас не кращої якості, тож невідомо чого від нього очікувати більше - користі чи шкоди.

Загальний міф про шкоду морозива для здоров’я вчені розвіяли давно: за вмістом кальцію воно не поступається сиру, містить чимало корисних вітамінів (А, В1, В2, В12, С, D, Е, Р ) і мікроелементів і навіть бореться зі стресом. А ось щодо якості саме українського морозива, то в розпал сезону цей міф вирішила дослідити Асоціація виробників морозива та заморожених продуктів і зініціювала незалежну перевірку.

Дослідження проводилось ДП "Всеукраїнський державний науково-виробничий центр стандартизації, метрології, сертифікації та захисту прав споживачів".

За результатами дослідження, усі протестовані зразки відповідають нормам і вимогам відповідних ДСТУ.

Варто нагадати, що всього в Україні існує три стандарти якості морозива за ДСТУ: 4733, 4735 та 4734. Ці стандарти можна знайти на етикетці і одразу зрозуміти, яке морозиво ми купуємо. Найкращим вважається морозиво зі стандартом 4733 (морозиво молочне, вершкове, пломбір) — у його складі не повинно бути рослинних жирів, а консистенція повинна бути густою. У морозиво 4735 (морозиво з комбінованим вмістом сировини) вже додають пальмову та кокосову олії, і воно, на відміну від попереднього, водянисте і швидко тане. Морозиво стандарту 4734 (морозиво плодово-ягідне, ароматичне, шербет та лід) не містить жиру і його виробляють на основі плодово-ягідної сировини або на основі цукрового сиропу.

To top