22-23 вересня 2022 року відбулась щорічна Міжнародна науково-технічна конференція «Матеріалознавство та технології»

22-23 вересня 2022 року в Харківському національному автомобільно-дорожньому університеті відбулась щорічна Міжнародна науково-технічна конференція «Матеріалознавство та технології» онлайн на платформі ZOOM, організаторами якої виступили: кафедра технології металів та матеріалознавства імені О.М.Петриченка, ТОВ НВО «Укрінтех», ДП «Завод імені В.О.Малишева», АТ ХМЗ «Світло Шахтаря».    

У конференції прийняли участь 111 спеціалістів з академічних інститутів та закладів вищої освіти України, Федеративної Республіки Німеччина, Молдови та Естонії.

Привітав учасників конференції ректор Харківського національного автомобільно-дорожнього університету, д.т.н., професор, лауреат Державної премії України Богомолов Віктор Олександрович.
Він відзначив, що не зважаючи на нові виклики часу наука залишається рушійною силою прогресу людства. Результати новітніх досліджень підтверджують суттєвий вплив на розвиток усіх галузей і, що особливо важливо для України, – безпеки держави. Ректор побажав науковцям швидкої перемоги України у війні, а також зичив усім плідної роботи та конструктивного діалогу.

Розпочали конференцію наші колеги з Бранденбурзького університету (Федеративна республіка Німеччина) Iuliia Morozova та A. Kloshek, які визвали жвавий інтерес через те, що науковці кафедри технології металів та матеріалознавства ХНАДУ на протязі багатьох років також займаються питаннями лазерної термічної обробки, яка впроваджена в практику машинобудівних підприємств України з метою підвищення довговічності деталей циліндро-поршневої групи будівельно-дорожніх машин та броньованої техніки.

Питанням розробки нових марок сталей зосереджених на одержанні необхідних механічних властивостей водночас із раціональним використанням ресурсів були присвячені доповіді провідних вчених Інституту чорної металургії ім. З.І. Некрасова НАН України (м. Дніпро) старшого наукового співробітника Бабаченка О.І., молодшого наукового співробітника Подольського Р.В., Кононенка Г.А., а також старшого наукового співробітника Луценка В.А., Голубенка Т.М. та Луценка О.В.

Вчені з Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» (м. Київ) професор Роїк Т.А., професор Гавриш О.А. та аспірант Бровкин А.О. також ознайомили нас із своїми останніми дослідженнями, у яких були наведені результати формування параметрів якості поверхонь антифрикційних деталей тертя з нових високолегованих композитів, синтезованих зі шліфувальних відходів легованих сталей, призначених для вузлів високошвидкісних друкарських машин.

Питанням дослідження структури скла присвячена доповідь нашого колеги з Бельцького державного університету імені Алеку Руссо (Молдова) старшого наукового співробітника Шарагова В.А.

Національний технічний університет «Дніпровська політехніка» представив доповідь щодо впливу вібраційної дії на структуру і властивості сплаву Al-Si доцента Ротт Н.О., еезультати якої відкривають широкі можливості для покращення структури і властивостей ливарних сплавів на основі алюмінію. Інтерес для фахівців представляє і робота щодо підготовки абразивного матеріалу для чищення деталей автомобіля доцента Федоскіної О.В. та асистента Єрісова М.М. з цього ж університету.

ДВНЗ «Придніпровська державна академія будівництва та архітектури» презентувала дослідження фрактального моделювання структури і властивостей цементу професора Большакова В.І, доцента Волчука В.М. та доцента Котова М.А.

Український державний університет науки і технологій (м. Дніпро) представляли доцент Аюпова Т.А., доцент Носко О.А., студенти Красніков В.О. та Чередник В.О. з доповіддю «Структура та механічні властивості сплаву АЛ9 в технологічному ланцюжку «модифікування-обробка в рідкому стані».

Учасник нашої конференції Прилепа О.А. (м. Таллін, Естонія, Concrete Plus) разом з вченими з Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» доцентом Нестеренко М.М., доцентом Нестеренко Т.М. та аспірантом Бугровим Д.Ю. представили роботу «Обґрунтування параметрів установки для просторової віброабразивної обробки та зачистки».

Підвищенню зносостійкості мехатронних систем машин подвійного призначення присвячена доповідь доцента Авруніна Г.А. та професора Глушкової Д.Б., в якій наведено досвід роботи по підвищенню зносо- та корозійної стійкості відповідальних деталей об’ємних гідроприводів будівельних та дорожніх машин.

Все більшого застосування набувають жароміцні сплави на основі нікелю. Вирішенню цього питання присвячена доповідь доцента Глотки O.А., професора Ольшанецького В.Ю. та аспіранта Хвостака В.В. Національного університету «Запорізька політехніка», дослідження яких показали, що збільшення тривалості експлуатації деталей газотурбінного тракту є вимушеним та необхідним напрямом підвищення конкурентоспроможності сучасних виробничих підприємств. 

Не менш цікаві роботи були запропоновані науковцями Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» доцента Субботіної В.В. та Князєва С.А.

Сумський національний аграрний університет представив доповідь професора Тарельника В.Б. та аспіранта Пирогова В.О. В роботі запропоновано фізично обґрунтовану математичну модель процесу зносу бабітових покриттів, яка дозволяє вирішувати як пряму задачу – визначати ваговий знос за відомою роботою тертя, так і зворотну – знаходити необхідну роботу тертя для отримання зносу. Розроблено методику визначення констант рівняння зносу: енергії активації і максимального вагового зносу, які можуть бути критеріями вибору найбільш раціональної технології нанесення бабітового покриття.

Не тільки науковий, а й практичний інтерес представляє робота викладача Національного університету цивільного захисту України (м. Харків) Мельниченка А.С. щодо прогнозування розмірів зон хімічного забруднення при аваріях з викидом небезпечних газів.

Інтерес учасників конференції викликали доповіді, присвячені одному з методів неруйнівного контролю- твердості професора Мощенка В.І. та студента Михайлова Д.І., а також інженера ТОВ НВО Укрінтех Гончарова О.С.

Кафедра технології металів та матеріалознавства ім. О.М. Петриченка була представлена доповідями професора Дощечкіної І.В. та студента Пензева В.В.; Dіakonenko N.; доцента Багрова В.А. та студента Воротинцева Н.А.; професора Глушкової Д.Б. та студентки Гнатюк А.А. у співавторстві з головним інженером Бережним Р.А. та заступником головного інженера Нежебовським В.В. АТ ХМЗ «Світло Шахтаря»; доцента Омельченко Л.В.; доцента Лалазарової Н.О. та студента Омельченко В.В. у співавторстві з доцентом Поповою О.Г. Національного аерокосмічного університету ім. М.Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут» та інші.

Проведена конференція – це чудова нагода для цікавого обговорення наукових проблем, обміну враженнями та думками, ознайомлення із сучасними підходами розвитку науки та нашої країни. Маємо надію, що ця конференція стане вагомим внеском у розвиток важливої пріоритетної галузі в Україні – матеріалознавства. Наші наукові досягнення є нашим вкладом у перемогу.

Ми – сильні! Ми – Україна!    


To top