ОБГОВОРЕННЯ НОВИН ВІД НАЗЯВО

Колектив кафедри будівельних і дорожніх машин на кафедральній нараді розглянув питання щодо порядка присудження наукового ступеня доктора філософії Кабінет міністрів 12 січня затвердив новий порядок присудження наукового ступеня доктора філософії. Відтепер в Україні аспіранти захищатимуть дисертації у разових спеціалізований вчених радах, а науковий ступінь присуджуватиме університет, а не Міністерство освіти. Про це рішення уряду повідомив Михайло Винницький - Керівник секретаріату Національного агентства з забезпечення якості вищої освіти.

 Згідно з повідомленням Михайла Винницького, відтепер в Україні змінюється порядок захисту дисертацій для отримання наукового ступеня доктора філософії. Зокрема, науковий ступінь та диплом про присудження наукового ступеня будуть видавати університети, які здійснили підготовку спеціаліста. Така практика відповідає традиціям західних країн, де диплом про отримання освітньої кваліфікації видає саме університет, а не міністерство освіти.

Крім цього, захист дисертацій відтепер відбуватиметься у разових спеціалізованих вчених радах. Тобто для кожного аспіранта перед захистом створюватиметься своя екзаменаційна комісія, члени якої шляхом відкритого голосування вирішуватимуть, чи гідний кандидат отримати науковий ступінь. 

Оплата роботи членів спецрад також відбуватиметься офіційно: у випадку аспірантів-"бюджетників" за них платитиме держава, у випадку контрактників – оплата роботи членів спецрад буде частиною оплати за навчання, закладеною у контракті. Кафедра БДМ вже має такий досвід захисту у разових спеціалізованих вчених радах . У грудні 2021р. відбувся захист аспіранта Гапоноа О. під керівництвом проф. Супонева В.М. Нещодавно Гапонову О. затвердили присудження кваліфікаційного рівня - доктора філософіі з Галузевого машинобудування.


To top