Навчання роботів «здоровому глузду» ппідвищує ефективність їх навігації

Дослідники з університету Карнегі Меллона (Питтсбург, США) та Facebook AI Research (FAIR) розробили «семантичну» навігаційну систему мобільного робота під назвою «Ціле-Орієнтоване Семантичне Дослідження» (SemExp).

На відміну від класичних навігаційних систем роботів, що використовують побудовані карти оточуючого середовища щоб уникати перешкод і направляти робота до місця призначення найкоротшим шляхом, SemExp використовує машинне навчання для того, щоб роботи могли розпізнати конкретні об'єкти та «зрозуміти», де в певному просторі вони, можливо, знаходяться, тим самим покращуючи навігацію та ефективність пошуку цілей. «Здоровий глузд каже, що якщо ви шукаєте холодильник, вам краще піти на кухню», – коментує аспірант кафедри машинного навчання університету Девендра С. Чаплот (Devendra S. Chaplot).

Навчивши роботів вести себе у відповідності до «здорового глузду» дозволить підвищити ефективність виконання ними навігаційних і пошукових завдань і може в майбутньому привести до більш природного взаємодії людини з роботом.

Детальніше про проект SemExp можна прочитати за посиланням.

Відео з прикладом руху робота з навігаційною системою SemExp.

 

 

 


To top