Культові годинники Харкова

ТОП-7

 

У давні часи головною ознакою, так мовити, пристойного міста була вежа з годинником. Є така вежа і у Харкові. Але відразу декілька годинників претедують на звання культових.

Найстаріший годинник

Тривалий час дзвіниця Успенського собору була найвищою будівлею у Харкові. Логічно, що головний міський годинник був встановлений саме на ній. Це сталося у 1862 році, через 18 років після введення споруди в експлуатацію. У середині ХХ століття на дзвіниці встановили новий годинник діаметром 3,7 метра.

Найбільший годинник

Годинник на споруді Південного вокзалу вважається найбільшим. Його діаметр - 4,25 метра. Годинник на міському вокзалі з'явився у 1952 році разом зі зведенням нової вокзальної будівлі.

Найточніший годинник

На будівлі Інституту Метрології по вулиці Мироносицькій встановлений найточніший годинник у Харкові і Україні. У годиннику кілька квантових генераторів, які розраховують атомний час на основі коливань хімічного елемента цезію. Годинник настільки точний, що похибка становить 1 секунду за мільйон років.

Найбільш гучний годинник

Годинники, встановлений на будівлі Харківського університету в 1963 році, відрізнявся гучним биттям. Вони відбивали кожну годину. Згодом годинник прийшов у непридатність. Але в 2005 році їх реставрували.

Годинник у Саржиному Яру

Годинник в одному з найулюбленіших у харків'ян місць відпочинку, Саржиному Яру, цілком може претендувати на звання найкрасивішого або романтичного.

Годинник під градусником

Відомий харківський градусник на площі Конституції було доповнено годинником у 2012 році. У мерії справедливо розсудили, що інформація про точний час стане органічним доповненням інформації про температуру повітря.

Наймолодший годинник

Наймолодший із запропонованого списку годинник знаходиться на будівлі Харківського національного економічного університету на проспекті Науки, 9-A. Вони з'явилися в місті в 2015 році, коли була побудована нова вежа ХНЕУ.

To top